Moldovas prezidenta vēlēšanu un referenduma priekšvakarā Latvijas Universitātes absolventu jauktais koris “Jubilate” izcīnīja “Grand Prix” 17. starptautiskajā koru konkursā, kas risinājās galvaspilsētā Kišiņevā.

Konkursā “Jubilate” startēja ar četriem skaņdarbiem: latviešu tautasdziesmu Edgara Kārkla apdarē “Skaista mana tēvu zeme”, igauņu komponista Urmasa Sisaska (Urmas Sisask) “Heliseb valjadel”, lūgšanu “ Mūsu Tēvs debesīs” no Lūcijas Garūtas kantātes “Dievs, Tava zeme deg!” un Ērika Ešenvalda skaņdarbu “O Solutaris Hostia”. Solistes – Anda Zemīte, Kristīne Smuidre un Anda Rozentāle.

“Braucām labi nodziedāt, godam pārstāvēt LU, bet sanāca vēl labāk,” gandarīts par panākumu Moldovā ir kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Juris Kļaviņš. “Prieks, ka ieguvām “Grand Prix”.”

“Konkursa repertuāru izvēlējos visgrūtāko, lai panāktu žūrijas reakciju uz katru skaņdarbu,” dziesmu izvēli skaidro diriģents. “Pēdējā brīdī nomainījām vienu skaņdarbu, kas arī sagādāja mums visaugstāko novērtējumu. Bija šaubas, vai samazinātā sastāvā spēsim to izpildīt, bet viss izdevās.”

“Jubilate” ir viens no lielākajiem amatieru koriem Latvijā: pilnā sastāvā tajā ir vairāk nekā 80 dziedātāju. Uz Moldovu devās 38 dziedātāji astoņās balss grupās.

Koris “Jubilate” ieguva arī galveno balvu par garīgās mūzikas izpildījumu.

Ārpus konkursa programmas koris uzstājās arī “Nacionālās mūzikas” koncertā. Gan tajā, gan laureātu koncertā īpašu sajūsmu klausītājos izsauca latviešu tautasdziesmas – “Skaista mana tēvu zeme”, tautasdziesmu svīta “ Jautrās dzirnavas” Raimonda Paula aranžijā un īpaši Jāņa Grigaļa skaņdarbs ar tautasdziesmas vārdiem “Es ar meitu dancot gāju”.

Konkurss risinājās jau 17. reizi. Tajā piedalījās 26 kolektīvi; mājinieku, moldāvu kori un viesu kolektīvi no ārzemēm – šogad no Rumānijas, Ukrainas un Latvijas. Korus vērtēja starptautiska žūrija, kurā bija mūzikas speciālisti no Moldovas, Rumānijas, Ukrainas, Maķedonijas un Spānijas.

Kora “Jubilate” dalība starptautiskajā konkursā Moldovā notika ar Latvijas Universitātes Kultūras centra un Latvijas Republikas vēstniecības Moldovas Republikā atbalstu.

Kā zināms, 20. oktobrī Moldovā notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta un referendums par izmaiņām valsts Konstitūcijā par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), kas sakrita ar koru konkursa norises laiku.

Dalīties

Saistītais saturs

Ar sirsnīgu koncertu nosvinēta diriģenta Jura Kļaviņa 80 gadu jubileja LU Lielajā aulā
29.04.2024.

Ar sirsnīgu koncertu nosvinēta diriģenta Jura Kļaviņa 80 gadu jubileja LU Lielajā aulā

Absolventu koris "Jubilate" aicina uz "Piecu komponistu koncertu"
23.08.2022.

Absolventu koris "Jubilate" aicina uz "Piecu komponistu koncertu"