“Wind Films” kopā ar Latvijas Universitātes deju ansambli “Pērle” un deju ansambli “Austris” iemūžināja un brīvdabā atdzīvināja horeogrāfa Jura Goguļa deju “Sirmgalvis vecītis”. 

Deja tika radīta 2022. gadā, gatavojoties Dziesmu un Deju svētkiem ASV un jau tur, Minesotā, dejas pirmizrādē “Pērles” mākslinieciskais vadītājs Raimonds Dzintars solo dejoja sirmgalvi, uzstājoties pilnam teātrim, kur arī kļuva par XV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētku ASV jaundeju konkursa laureāti 2022. gadā, iegūstot galveno skatītāju simpātiju balvu.

“Dejas pirmsākumi meklējami 2020. gada otrajā pusē, kad Māris Muktupāvels mani uzrunāja būt par horeogrāfu-deju konsultantu viņa mūzikas klipam “Sirmgalvis vecītis”, tur arī uzreiz sapratu, ka pie šīs brīnišķīgās mūzikas man kaut kad taps arī deja,” stāsta dejas horeogrāfs Juris Gogulis.

Deja ir par jaunības enerģiju un mīlestību pret dzīvi, kura ir mūžīga. Tieši tāpēc video klipa solo vietu dejo divas paaudzes – pagātne un tagadne. Jaunieši simbolizē sirmgalvju iekšējās sajūtas – jaunības maksimālismu ar visu tās enerģijas buķeti.

Skatuviskās dejas pasaulē mākslinieciskais vadītājs gandrīz nekad nepiedalās radošos projektos un nekāpj uz skatuves, tāpēc bija interesanti uzzināt, kāpēc Raimonds Dzintars šajā reizē tomēr piekrita dejot solo.

“Tad, kad Juris izklāstīja un jautāja par manu gatavību iesaistīties, pat neapsvēru domu pateikt nē. Vienmēr esmu atbalstījis savu dejotāju idejas un iesaiste šajā dejā ir/bija fantastiska iespēja būt uz skatuves un dejā kopā ar saviem dejotājiem.”

“Wind Films” šī ir otrā latgaliešu deja, kurai ir tapis video. Pirms gada, 2023. gadā, kopā ar 24 A grupu dalībniekiem, “Laimas Muzykantiem” un mūzikas autoru Artūrs Uškāns Brīvdabas muzeja Latgales sētā tika iemūžināta deja “Meitu mōte”.

Režisors Jānis Romanovskis par dejas “Sirmgalvis vecītis” izvēli saka, ka tā ir deja, kas izceļas starp pārējām un ir pilna humora un dzīvesprieka.

“Tieši tādas mēs “Wind Films” mīlam filmēt. Uzņemšanas procesā visi varēja izdauzīties, izdejoties un parādīt savas labākās aktierspējas. Par spīti + 27 grādu karstumam tiešā saulē, dejotāji nepadevās un atdeva visu savu enerģiju. Varējām izpausties filmēšanas trikos, kas skatuves versijā nav iespējami un līdz galam nevar parādīt dejas būtību un vīziju. Cerams klipu skatīties visiem būs tikpat jautri kā mums bija to filmēt.”

Savukārt operators Ģirts Ceriņš par deju uz skatuves un dejas video saka: “Mums, kā vizuālā satura veidotājiem ir lieliska ies

Dalībnieki un veidotāji: Latvijas Universitātes deju ansamblis “Pērle”, mākslinieciskais vadītājs Raimonds Dzintars un Rīgas Celtniecības koledžas deju ansamblis “Austris”, mākslinieciskā vadītāja Elita Treilone.

Jura Goguļa horeogrāfija, tautas mūzika Māra Muktupāvela apdarē.

Solisti: Raimonds Dzintars – “Pērles” mākslinieciskais vadītājs, Rūdolfs Cīrulis – “Austris” dejotājs, Dace Pivarūna – VPDK “Rits” dejotāja un Karlīna Sokolova “Austris” dejotāja.

Režisori: Juris Gogulis un Jānis Romanovskis

Operatori: Ģirts Ceriņš un Jānis Romanovskis

Montāža: Jānis Romanovskis

Lokācija: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

 

Informācija: www.tv3.lv/dzivesstils

 

Dalīties