Ar spožiem panākumiem Latvijas Universitātes koris "Balta" un tā mākslinieciskā vadītāja, diriģente Māra Marnauza no 2024. gada 29. jūlija līdz 1. augustam sniedza labdarības koncertus Padebornā Marktkirche, Oldenburgā St. Jozef Kirche un Ķelnē – Ķelnes Domā. Koncerti tika organizēti sadarbībā ar labdarības oganizācijas Bonifatiuswerk Paderbornas un Ķelnes arhidiecēzēm, kā arī Minsteres diecēzi.

Bonifatiuswerk, kas šogad svin savas darbības 175. gadu jubileju, aicināja klausītājus uz kora "Balta" trīs labdarības koncertiem bez ieejas maksas, taču ar lūgumu pēc koncerta ziedotnodibinājuma “Caritas Latvija Grašu bērnu ciematam", kas atrodas Cesvaines novadā un sniedz palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem vecumā no 2 līdz 18 gadiem augt labvēlīgos un ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos. “Īpaši strukturāli vājākajos Latvijas reģionos ir svarīgi, lai baznīcas institūcijas rūpētos par sabiedrības neaizsargātākajiem. Kā palīdzības organizācija ticībai un solidaritātei mēs vēlamies vērst uzmanību uz situāciju mūsu atbalsta reģionā Latvijā un sūtīt skaidru solidaritātes signālu ar koncertu ar vienu no pasaules labākajiem sieviešu koriem,”uzsvēra Bonifatiuswerk ģenerālsekretārs Monsinjors Georgs Austens. 

Organizācijas Bonifatiuswerk uzaicinājums korim “Balta” sniegt labdarības koncertus Vācijā notika Svētā Libori svētku laikā, kas ir viens no lielākajiem, vecākajiem baznīcas un tautas svētkiem Vācijā, kas katru gadu Padebornā piesaista līdz 1,5 miljoniem apmeklētāju. Šogad tie norisinājās no 2024. gada 27. jūlija līdz 4. augustam. 

Libori svētku laikā pirmdien, 29. jūlijā, Padebornas Domā notika diasporas Svētbrīdis Svētā Libori piemiņai. Tajā piedalījās arī koris un Latvijas Nacionālās operas un baleta solisteInga Šļubovska-Kancēviča, kā arīnodibinājuma "Caritas Latvija“ unbiedrības “Svētās Ģimenes Māja” direktore Inese Švekle, kura savā uzrunā teica, ka “Dziedāšanai Latvijā vienmēr ir bijusi liela nozīme, tā ir kā tautas dvēsele. Priecājos, ka arī šodien varam ar jums runāt universālajā mūzikas valodā. Man ir prieks pārstāvēt baznīcu Latvijā kopā ar kori "Balta" profesores Māras Marnauzas vadībā.” 

Kora diriģente Māra Marnauza stāsta: “Esam ļoti priecīgas un pagodinātas par jau trešo Bonifatiuswerk uzaicinājumukoncertēt Vācijā. Pirmos labdarības koncertus sniedzām 2017. gadā Erfurtē, Drēzdenē un Hailigenstadtē. 2019. gadā pirmo reizi piedalījāmies Libori svētkos un dziedājām Padebornā, Hamburgā un Berlīnē, palīdzot vākt ziedojumus Biedrības “Svētā Ģimenes Māja” jauno ģimeņu atbalsta programmai. Šogad, kora radošās darbības 25 gadu jubilejā, viesojāmies Libori svētkos jau otro reizi. Pateicamies Bonifatiuswerk par iespēju sniegt labdarības koncertus Padebornā, Oldenburgā un Ķelnē.” Koncerta programmā šoreiz tika iekļauta latviešu (Ērika Ešenvalda, Andra Sējāna, Selgas Mences), vācu (Christian Bährens) un norvēģu (Ola Gjeilo, Kim André Arnesen) komponistu mūsdienu kora mūzika. 

“Programmas mākslinieciskās kvalitātes pērle neapšaubāmi bija Latvijas Nacionālās operas un baleta solistes Ingas Šļubovskas-Kancēvičas, kura ir arī regulāra vokālo meistarklašu vadītāja korim Balta, dalība Sv. Libori Svētbrīdī Padebornas Domā, uzstājoties ar solo programmu Bonifatiuswerk ziedotāju pēcpusdienā un visos labdarības koncertos kopā ar kori. Programmu bagātināja mūsu kora talantīgās dziedātājas, kuras dziedāja solo – Līva Ozola, spēlēja akordeonu – Rūta Bergmane, Inese Zālīte – un spēlēja klavieru pavadījumus Chin Yun Yu,” pateicas M. Marnauza. 

Jau tās pašas dienas vakarā, 29. jūlijā, koris“Balta” sniedza savu pirmo labdarības koncertu Marktkirche – baznīcā, kas ir Padebornas centrā blakus Rātsnamam, iedvesmojot vairāk kā 600 klausītājus, t.sk. daudzus Bonifatiuswerk goda viesus un sponsorus.

Koncertam bija īpaša noskaņa, ko radīja patiesi ieinteresētais un skaitliski lielais klausītāju skaits, kā arī lieliskā baznīcas akustika, atceras dziedātājas un diriģente M. Marnauza. Pēc koncerta Bonifatiuswerk mājaslapā un vietējos laikrakstos tika publicētas atzinīgas atsauksmes.Rainers Abrahams(Rainer Abraham, Frauenchor Balta begeistert mit Konzert, Zeitung: Neue Westfälische, 31.07.2024.) raksta, ka“Sieviešu koris “Balta” diriģentes Māras Marnauzas vadībā sajūsmināja publiku, kas piedzīvoja patiesi lielisku vakaru pilnībā izpārdotajā baznīcā Marktkirche. Koris “Balta” nereti tiek dēvēts par vienu no labākajiem sieviešu koriem pasaulē, jo dziedātājas dzied pasaules klases mākslinieciskajā līmenī. Tas, ko šīs 25 koristes, no kurām neviena nav profesionāla dziedātāja, šeit koncertā panāca, bija vismaz pasaules līmenis. Tagad Latvija bez šaubām ir pasaules kora dziedāšanas centrs, kur pastāv spēcīgas tradīcijas, kas tiek koptas un aizsargātas arī šodien, varbūt pat vairāk nekā jebkad agrāk. Tāpēc nav pārsteigums, ka koncertā bija dzirdama nepārspējama vokālā kultūra. Kora “Balta” sniegumu apliecināja šādas kvalitātes: Intonācija – nevainojama. Harmoniskā precizitāte – lieliska. Dinamiskā daudzveidība – brīnišķīga. Ritma precizitāte – pārliecinoša. Programmas izvēle – ārkārtīgi interesanta.

Koncerta noslēgumā tika nodziedāta komponista Ērika Ešenvalda “Dvēseles dziesma”, kas radīja spēcīgu zosādas sajūtu. Abas solistes (Inga Šļubovska-Kancēviča, Līva Ozola) burtiski gavilēja visā vokālajā diapazonā, dzirkstoši tīri un tomēr emocionāli silti, pielāgoti skaņdarba vieglajam mūzikas pieskārienam, ko lieliski ar harmonisko pamatu atbalstīja koris.” 

Savukārt Fon Hermans Knaups (Von Hermann Knaup, Grandiose Chormusik zu Libori, Zeitung: Westfälisches Volksblatt, 31.07.2024.) veltīja šādus atzinīgus vārdus koncertam: “Latviešu sieviešu koris spīdēja Padebornas Marktkirche. Ar savām interpretācijām kora diriģente Māra Marnauza un dziedātājas demonstrēja kora dziedāšanas smalko mākslu. Ekstremāli sarežģītie balsu salikumi un to savienojumi, kā arī vietām harmoniski disonējošie daudzbalsīgie klasteri un sekundakordi tika lieliski intonēti. Koris ļoti jutīgi un efektīvi veidoja muzikālās attīstības dinamiku.” 

Koncerta izskaņā, pēc ilgstošām ovācijām, piedevās tika nodziedāts kā pārsteigums Endrū Loida Vebera Pie Jesu no “Rekviēma” kopā ar solisti Ingu Šļubovsku-Kancēviču un meksikāņu tenoru no Ņujorkas Huanu Del Bosko (Huan Del Bosco).

Pēc koncerta Martktkirche Bonifatiuswerk ģenerālsekretārs Monsinjors Georgs Austens pateicās dziedātājiem par emocionāli iedvesmojošo uzstāšanos un publikai par ziedojumiem. Viņš sacīja: “Koris “Balta” dāvāja aizkustinošus mirkļus mūsu dvēselēm. Katras atsevišķas dziedātājas neparastais talants korī ir izveidojies par ļoti īpašu simbiozi. Šovakar varējām pieredzēt cilvēku savienošanos iespaidīgā veidā. Kā Bonifatiuswerk esam gandarīti, ka ar kori “Balta” Libori piedāvājam ideālu iespēju veidot tiltus, lai izveidotu tīklus pāri robežām un arī piedzīvotu baznīcu kā universālu baznīcu.” 

Trešdien, 31. jūlijā, koris devās uz Oldenburgu, kur sniedza otro labdarības koncertuSv. Jozefa baznīcā. Gandrīz 300 klausītāji, kuru vidū bija arī latvieši, vairākas reizes ar stāvovācijām pauda savu sajūsmu. 

Baronese Karolīna fon Ketelere, Bonifatiuswerk padomes un Minsteres diecēzes Bonifatiuswerk valdes locekle, pateicās dziedātājām: “Liels paldies, ka ļāvāt mums dalīties jūsu neticamajā talantā, ko jums ir Dievs devis. Paldies, ka veltāt savu talantu jūsu valsts nabadzīgajiem cilvēkiem.” 

Ceturtdien, 1. augustā koris “Balta” devās uz Ķelni, lai piepildītu katra mūziķa sapni – uzstāties pasaules slavenajā Ķelnes katedrālē. 

Pilsētas un katedrāles prāvests Monsinjors Roberts Kleine uzrunāja pirms koncerta ap 200 viesus katedrālē tieši iepretim Trīs Ķēniņu altārim, kas labdarības koncertam piešķīra īpašu emocionālu gaisotni. 

Koris “Balta” saka paldies labdarības organizācijai Bonifatiuswerk par finansiālo atbalstu un iespēju sniegt koncertus Vācijā, pārstāvēt Latvijas kora kultūru un Latvijas Universitāti, par lielo darbu koncertu organizēšanā, reklamēšanā, ziedojumu vākšanā “Caritas Latvija Graša bērnu ciematam”, sirsnīgo uzņemšanu, mājīgajām naktsmītnēm, garšīgajiem vācu virtuves ēdieniem! 

Koris pateica arī Latvijas Universitātei par kora ikdienas darba nodrošinājumu un atbalstu, nodibinājumam “Caritas Latvija” un biedrībai “Svētā Ģimenes Māja” par ilgstošu sadarbību labdarības projektu īstenošanā! 

LU sieviešu koris “Balta” 

Latvijas Universitātes koris “Balta” 1999. gadā ir dibinājusi tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente, vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģente, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Dr.paed. Māra Marnauza. Koris ir daudzu starptautisko konkursu laureāts, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kora konkursa fināla Lielās balvas (2013) un 1. vietas (2023, 2018) ieguvējs. Tas ir viens no labākajiem koriem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Interkultur organizācijas Pasaules koru reitingā, sieviešu koru kategorijā, koris “Balta” pašlaik ieņem 9. vietu. Plašāk: www.choir.lv/balta. Kora aktualitātēm iespējams sekot arī Facebook lapā.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes sieviešu koris “Balta” aicina uz koncertu “Saules apstarots”
23.02.2023.

Latvijas Universitātes sieviešu koris “Balta” aicina uz koncertu “Saules apstarots”

Ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora “Balta” koncerti Austrālijā
30.11.2022.

Ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora “Balta” koncerti Austrālijā