Uz prestižo Baha festivālu brauca 40 kori no 5 kontinentiem, un to vidū bija arī Latvijas Universitātes jauktais koris "DeCoro".

Jūnija otrajā nedēļā koris "DeCoro" beidzot devās ilgi gaidītajā ceļā uz Leipcigu Vācijā, lai piedalītos Baha festivālā. Viņus piedalīties uzaicināja jau pirms četriem gadiem, taču pandēmija aizkavēja visus lielos plānus. Šogad beidzot tika īstenoti 4 gadus kaltie plāni, turklāt ļoti simboliskā gadā - tieši 300. gadadienā kopš J. S. Bahs uzsāka savu darbību Leipcigā.

10 dienu laikā Leipcigā un tās apkārtnē no agra rīta līdz vēlai naktij notika 157 kultūras pasākumi. Šie pasākumi notika visur – uz lielām un mazām skatuvēm, baznīcās, muzejos, kultūras centros un brīvdabas norises vietās. Koris "DeCoro" festivālā uzstājās ne tikai vienu reizi vien. Viņu pirmais koncerts bija 10. jūnijā - solo a cappella uzstāšanās Friedensgebet ("Lūgšana par mieru") Sv. Nikolaja baznīcā. Taču 14. jūnijā koris uzstājās ar iespaidīgu programmu Paula Gerharta baznīcā. Kopā ar pasaulē atzītiem vācu solistiem un Saksijas baroka orķestri, koris diriģenta Pētera Vaickovska vadībā izpildīja garīgās mūzikas programmu Am Abend aber desselbigen Sabbats. Papildus šīm divām izrādēm "DeCoro" uzstājās ar vēl pāris īsākām programmām pilsētvidē.

Viens no solistiem, ar ko koris "DeCoro" uzstājās 14. jūnijā, bija vācu tenors Tobiass Hungers. Atskatoties uz koncertu, viņš aizkustināti saka: "Es tā domāju, un vienmēr esmu fascinēts, kad redzu, kā tas attiecas uz valstīm un cilvēkiem. Te, protams, pastāv valodas barjera, bet mūzika arī ir valoda. Un mūzikas valoda ir neticami spēcīga! Domāju, ka ir brīnišķīgi to piedzīvot un paņemt līdzi. Vienmēr priecājos, ka varu muzicēt kopā ar cilvēkiem, kuri nav no šīs tradīcijas, kopā to piedzīvot un dalīties ar viņiem savā ceļojumā. Tā ir brīnišķīga dāvana."

Kora "DeCoro" mākslinieciskā vadītāja un diriģente Kristiāna Vaickovska pauž prieku, ka tikuši izvēlēti kā viens no festivāla Baha koriem. Pēteris Vaickovskis gan uzsver, ka katra kora klātbūtne festivālā nebūt nav nejaušība – visi ir neatlaidīgi strādājuši, lai apgūtu šos sarežģītos skaņdarbus. Viņu stāsts ir vēl viens iedvesmojošs apliecinājums tam, ka ar smagu darbu ir iespējams sasniegt lielus mērķus un pārstāvēt Latviju starptautiskos pasākumos.

Kā teica Baha festivāla mākslinieciskais vadītājs Mikaels Mauls: "Bahs – mēs esam ģimene!" Arī mēs Latvijas Universitātes Kultūras centrā aicinām ikvienu pievienoties kultūras sadarbības platformai universities4culture.eu, kur var veidot kulturālas sadarbības ar dažādiem Eiropas kolektīviem, kas var palīdzēt māksliniekiem, kolektīviem un kultūras organizāciju pārstāvjiem spert drosmīgus soļus uz priekšu un attīstīt savu darbību ārpus Latvijas robežām!

Lai uzzinātu vairāk par kora "DeCoro" ceļojumu, dodieties uz viņu Facebook lapu!

Lai uzzinātu vairāk par "Universities for Culture", spiediet šeit!

Dalīties