12. septembrī Latvijas Universitātes Zinātņu mājā norisinājās Studentu diena, kurā ikvienam apmeklētājam bija iespēja uzzināt par LU sniegtajām iespējām studiju procesā un ārpus tā. Ar informatīvo stendu un aktivitātēm šajā dienā piedalījās arī Latvijas Universitātēs Kultūras centrs, dodot iespēju apmeklētājiem vairāk uzzināt par LU amatiermākslas kolektīvu ikdienu un jauno dalībnieku uzņemšanu.

Latvijas Universitātes paspārnē ir 21 amatiermākslas kolektīvs, kas piedāvā pēc studijām brīvajā laikā iesaistīties dažādās aktivitātēs - dziedāt, dejot, spēlēt teātri, iet rotaļās, veido keramikas šedevrus, muzicēt. Interesenti Studentu dienā  varēja pie LU Kultūras centra pārstāvjiem sīkāk uzzināt par katru kolektīvu - par konkursiem, braucieniem, koncertiem, jauniem sadarbības projektiem, kā arī par prasībām, piesakoties jaunajai dalībnieku uzņemšanai.

Katru stundu dažādu kolektīvu pārstāvji iesaistīja gan studentus, gan darbiniekus īpašās aktivitātēs, tādējādi ļaujot piedzīvot un izprast amatiermākslas radošo pusi. Folkloras deju kopa "Dandari" aicināja iet rotaļās un apgūt dancošanas prieku, jauktais koris "Dziesmuvara" topošajiem koristiem lika veikt iesildīšanos, deju ansamblis "Pērle" deju interesentus šoreiz pārsteidza ar netipiskāku mūzikas izvēli un deju soļiem, studentu teātris pēc labākajām tradīcijām deva lasīt mēles mežģus. Tam visam papildu konsultācijas un atbildes uz interesējošajiem jautājumiem.

Bez jau pieminētā informatīvā stenda apmeklētāji tika iedrošināti aizdomāties par kultūras nozīmi savā dzīvē. Pie sienas atradās īpašs plakāts ar jautājumu "Kas Tev ir kultūra", pie kura bija iespējams uz lapiņas pierakstīt savu unikālo atbildi. Par to, cik dažāda un plaša ir kultūras izpratne, drīzumā uzzināsim, daloties ar atbildēs sniegto informāciju. Bet cik zīmīgi, ka pirmais, kas studentu dienas rītā atbildēja uz šo svarīgo jautājumu, bija tieši Latvijas Universitātēs rektors Gundars Bērziņš. Kas viņam ir kultūra? Gundara Bērziņa atbilde ir lakoniska un vērtīga:"Kultūra ir identitāte."

Kultūras centrs piedāvāja iesaistīties arī laimes rata griešanā. Kāds tika uzreiz pie balvas, bet kādam citam bija vairāk jāpiedomā un jāizmanto attapība un savas zināšanas. Jautājumi un dažnedažādi uzdevumi, piemēram - "Kurš vīriešu un sieviešu vārds bija vispopulārākais 2023. gada dziesmu un deju svētkos?", "Nosauc "Būt vai nebūt!" teiciena autoru?", "Izdejo "Cūka griķos" deju soli!".

Neierastākā lomā šajā reizē nokļuva arī pianīns "Ukraina", kas parasti atrodas tikai auditorijā, kurā mēģina jauktais koris "Aura". Pianīnu kultūras centrs izlika gaitenī un piedāvāja jebkuram interesentam to kā brīvās pieejas klavieres. Proti, jebkurš, kam vēlme un nepieciešamība, varēja iet spēlēt klavieres. Interese bija ļoti liela, spēlēja gan latviešu, gan ārzemju studenti, atskaņojot gan tautasdziesmas, gan mūsdienu populāro mūziku, gan filmu mūzikas hitus, un pat klasiku!

Visam

Ar ko mums katram saistās kultūra un cik gan plaša ir tās nozīme un kā gan domājot par to, mēs varam biežāk aizdomāties par radošumu, par mākslu, par mūziku, par iespēju satikt jaunus cilvēkus un vienam otru iedvesmot?

LU Studentu diena un tai līdzīgi notikumi ļauj šo kultūras pozitīvo spēku apjaust vairāk un biežāk!

 

Foto: Latvijas Universitātes Kultūras centrs un Latvijas Universitāte

Dalīties

Saistītais saturs

LU Kultūras centrs aicina pievienoties radošumam un jaunradei Studentu dienā!
05.09.2024.

LU Kultūras centrs aicina pievienoties radošumam un jaunradei Studentu dienā!